VentureEU: 2,1 milliárd euró az innovatív vállalkozásokat segítő kockázatitőke-befektetések fellendítésére

Világ

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Alap (EBA) útjára indította a kockázatitőke-alapok páneurópai alapja (VentureEU) elnevezésű programot azzal a céllal, hogy Európa-szerte fellendítse az induló és a felfutóban lévő innovatív vállalkozásokba irányuló befektetéseket.

Európa sok tehetséggel, élvonalbeli kutatóval és magasan képzett vállalkozóval büszkélkedhet, de ezt az értékes erőforrást eredményesebben kell kamatoztatnia és konkrét sikertörténetekre váltania. Az innováció szempontjából kulcsfontosságú a kockázati tőkéhez való hozzáférés. A Bizottság és az EBA ezért a mai napon bejelentette, hogy a VentureEU program keretében hat pénzügyi alapot összesen 410 millió euró összegű uniós támogatásban fog részesíteni az európai kockázatitőke-piacba való beruházás céljából. Az uniós finanszírozással támogatott alapok a tervek szerint mintegy 2,1 milliárd euró értékű állami és magánberuházást fognak mobilizálni, ami becslések szerint Európa-szerte 6,5 milliárd euró értékű új befektetést eredményez majd az induló és a felfutóban lévő innovatív vállalkozások javára, megduplázva ezzel az Európában jelenleg rendelkezésre álló kockázatitőke-forrásokat.

A kockázati tőke létfontosságú a tőkepiaci unió megfelelő működéséhez, Európában azonban továbbra is fejletlen. 2016-ban a kockázatitőke-befektetők az EU-ban hozzávetőleg 6,5 milliárd eurót, az USA-ban viszont több mint hatszor ennyit, 39,4 milliárd eurót fektettek be. A VentureEU új finanszírozási forrásokat fog biztosítani, és ezáltal lehetővé teszi az innovatív európai cégek számára, hogy a világ vezető vállalkozásai közé kerüljenek. EU-szerte várhatóan mintegy 1500 induló és felfutóban lévő innovatív vállalkozás jut majd tőkefinanszírozáshoz a VentureEU keretében.

Az uniós beruházási támogatást a Bizottság felügyelete mellett az EBA kezeli majd, a VentureEU program gyakorlati megvalósításáról pedig hat professzionális és tapasztalt alapkezelő fog gondoskodni, teljes mértékben piacvezérelt megközelítés alapján.