Andrej Babis kormányfő távozását követelték Prágában

Világ

Andrej Babis cseh kormányfő lemondását követelte több tízezer ember szombaton Prágában.

A civil szervezetek által megszervezett tüntetés résztvevői gyakorlatilag megtöltötték a történelmi Óvárosi teret. A kormányfő ismételten közölte: nem kíván távozni hivatalából. A bársonyos forradalom évfordulója alkalmával megtartott tüntetéseket szerinte előre betervezték, s céljuk, hogy eltávolítsák őt a közéletből.

A kormányfő ellenes tüntetéseket elsősorban az váltotta ki, hogy egy prágai hírportálnak sikerült Svájcban megtalálnia Andrej Babis első házasságából származó fiát, aki újságíróknak azt mondta: apja kívánságára a közelmúltban Ukrajnába és a Krím-félszigetre vitték, hogy ne tehessen tanúvallomást a Gólyafészek szabadidőközpont ügyében.

A tüntetők szerint elfogadhatatlan, hogy a cseh kormány élén olyan személy álljon, aki ellen büntetőeljárást folytat a rendőrség az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt.

Andrej Babis ellen a Gólyafészek szabadidőközpont ügyében folyik eljárás. A parlamenti alsóház januárban Babis képviselői mentességét is megvonta, hogy szabad kezet adjon a hatóságoknak az ügy kivizsgálásában. Az ifjabb Andrej Babis szintén a gyanúsítottak között van, s ellene is büntetőeljárás folyik. A fiatal Babisnak azonban nincs cseh, csak svájci állampolgársága, így a cseh hatóságok számára nehezen elérhető.

A miniszterelnök a rejtett kamerával felvett nyilatkozatra reagálva azt mondta, fia pszichés megbetegedésben szenved, képtelen a tanúvallomásra, ellenőrzés alatt kel tartani, és szavainak nem lehett hinni. Szerinte fia kiránduláson volt Oroszországban, s onnan látogatott el a félszigetre.

A fiatal Babis viszont csütörtökön délelőtt a Seznam Zprávy szerkesztőségének küldött e-mailban azt mondta, apja hazudik, s kapcsolatba akar lépni a cseh rendőrséggel, hogy tisztázza a helyzetet. A rendőrség később közölte: ismételten megpróbálkozott felvenni a kapcsolatot az ifjabb Babissal, de sikertelenük.

“Azért jöttünk össze, hogy kiálljunk a tisztességes Csehország mellett” – közölték a prágai tüntetés szervezői. Szerintük, a “tisztességes országokban megszokott, hogyha valaki hibázik, akkor távozik a közéletből”.

A Gólyafészket építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építéskor, 2007-2008-ban azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. Az építtető cég utódja, az Imoba idén júniusban már visszafizette az államnak az 50 millió koronás támogatást.