Lengyel Ferenc jól halad, Varga Csaba az alaptáborban vesztegel a Himalájában

Világ

A Manaszlu megmászására készülő Lengyel Ferenc már a 6800 méteren lévő hármas táborig jutott, a Dhaulagiri csúcsát célba vevő Varga Csaba viszont a rossz időjárás miatt egyelőre az alaptáborban vesztegel – közölte a Kalifa Alpin Csapat kommunikációs menedzsere, Bíró Dániel szerdán az MTI-vel.

Lengyel Ferenc a világ nyolcadik, Varga Csaba pedig a hetedik legmagasabb csúcsára indult. Szeptember 13-án Lengyel Ferenc már a 8163 méter magas Manaszlu alaptáborában volt és egy nappal később Varga Csaba is megérkezett a 8167 méter magas Dhaulagiri alaptáborába.

A közlemény szerint Lengyel Ferenc messze túlteljesítette az első akklimatizációs körre tervezett szintemelkedést. Miután eltöltött egy pihenőnapot az alaptáborban, vasárnap már el is indult az 5700 méteres magasságban kiépített egyes tábor felé. Ott eltöltött egy éjszakát, majd hétfőn felment a 6350 méteren lévő kettes táborba. Másnap úgy döntött, hogy egyből megcélozza a 3-as tábort és fel is jutott egészen 6800 méterig, ahol elásott egy sátrat, amelyet a következő, egyben utolsó akklimatizációs kör során állít majd fel. Ezt követően még egy éjszakát töltött 6350 méteren, majd szerdán leereszkedett az alaptáborba.

“Megterhelő volt ez a menet, 16 kilós zsákkal másztam, rögzített kötél érintése nélkül, úgy érzem, erős akklimatizációs kör van mögöttem. A Manaszlu idén különösen hű a nevéhez, fehérség mindenütt, folyamatosan esik a hó, ami iszonyatosan megnehezíti a mozgást” – foglalta össze tapasztalatait a hegymászó.

A tervek szerint egy-két nap pihenő után Lengyel Ferenc elindul az utolsó akklimatizációs körre. Szeretne tölteni egy éjszakát a 6800 méteren elásott sátorban, majd másnap felmászna a 7400 méteren lévő 4-es táborba, ahol szintén felállít egy sátrat. Miután visszatért az alaptáborba, néhány nap regenerálódás után meg is indíthatja a csúcstámadást. Ha sikerrel jár, ez lesz a hegymászó első, pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül megmászott nyolcezrese.

Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó vasárnap érkezett meg Dhaulagiri alaptáborába, azonban a kedvezőtlen időjárás miatt nem tudott elindulni az egyes tábor felé. Jelenleg a többi mászóval együtt a hegy alaptáborában vesztegel, egyelőre senki nem tudta megkezdeni az akklimatizációs köreit.