Alan Arkin

89 éves korában meghalt Alan Arkin Oscar-díjas színész, a 22-es csapdájának Yossarian kapitánya 

Világ
Az Oscar-díjas színész halála nagy űrt hagy az amerikai filmművészetben. Alan Arkin öröksége minden bizonnyal tovább fog élni emlékezetes karakterein keresztül, amelyeket színpadon és a filmvásznon életre keltett. 

Alan Arkin 1934. március 26-án született New Yorkban. Pályáját a 1950-es években kezdte színpadi színészként – képességeit folyamatosan csiszolva. A nagy áttörést az “Enter Laughing” című Broadway-produkcióban nyújtott,  Tony-díjra jelölt alakítása hozta meg. Arkin különleges színpadi jelenléte – miszerint könnyedén tudott váltani a komikus és drámai szerepek között a lebilincselte a közönséget és a kritikusokat egyaránt.

Az 1960-as és 1970-es években Arkin további elismeréseket szerzett ikonikus filmjeivel, mint például a “The Russians Are Coming, the Russians Are Coming” és a 22-es csapdája. Utóbbiban emlékezetesen formálta meg a különc és elbűvölő Yossarian kapitányként. Arkin filmes jelenlétére a mélység és finomság volt jellemző, akár vígjátékban, mint a “The In-Laws,” akár introspektív drámában játszott, mint a “Little Miss Sunshine.”
Alan Arkin pályafutása során számos elismerést kapott, köztük az Oscar-díjat a legjobb mellékszereplő kategóriában a “Little Miss Sunshine” című filmért. Arkin ismert volt arról, hogy szerepeit érzelmi hitelességgel ábrázolta, humorral és sebezhetőséggel töltötte meg. Tehetsége a filmipar szeretett alakjává tette.
Az egyik legújabb projektjében, a “The Kominsky Method” című népszerű Netflix sorozatban, Michael Douglas oldalán Norman Newlander-t alakította 2018 és 2021 között, 17 epizódban.
Alan Arkin halála kétségtelenül nagy veszteség az egyetemes filmművészet számára. Kivételes színészi tehetségével és sokoldalúságával Arkin maradandó nyomot hagyott a filmes és színházi világban.