A nemzetközi nőnapot ünnepelték a plenáris ülésen

Európa

Új-Zéland miniszterelnöke, az Egyesült Államok alelnöke, valamint az Európai Bizottság és a Parlament elnöke hétfőn elismerését fejezte ki a járvány frontvonalában dolgozó nőknek.

A plenáris ülés hivatalos megnyitása előtt a Parlament megemlékezett a nemzetközi nőnapról, 2021-ben elsősorban a nők politikai, társadalmi, oktatási, nemi és gazdasági erejének és szerepvállalásának növekedésére és a koronavírus-járvány kezelése során játszott vezető szerepére fókuszálva.

Nyitóbeszédében a Parlament elnöke, David Sassoli kijelentette: „Nagy a veszélye annak, hogy a járvány mindent elsöpör, amelyet az elmúlt évtizedek alatt az európai nők a munkához való jog, a gondozási feladatok megosztása, a saját autonómiájuk, az irántuk tanúsított tisztelet és a saját döntéseikhez való jog terén kivívtak maguknak.” A bérszakadékkal kapcsolatban így fogalmazott: „Az európai nők 14,1 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Ez elfogadhatatlan. A bérek kötelező átláthatóságára vonatkozó bizottsági javaslat központi szerepet kap a munkánkban.” Sassoli elnök végül felszólította az összes tagállamot, hogy ratifikálják az isztambuli egyezményt, az Unió pedig minősítse Európa-szerte bűncselekménynek a nők elleni erőszakot.

Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke korábban felvett videóüzenetében felhívta arra a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány súlyosbította a nők és férfiak között egyébként is meglévő, rendszerszintű egyenlőtlenségeket. „Csak akkor tudunk a járványkezelés során mindenki igényeire válaszolni, ha a döntési folyamat minden szintjén teljes mértékben – és érdemben! – bevonjuk a nőket” – mondta. „Ha előretekintünk, láthatjuk, hogy nehéz év vár ránk. Minket, vezetőket is próbára tesznek majd a kihívások, de a járvány utáni helyreállítás során ellen kell állnunk a protekcionizmus és a nacionalizmus hamis igéretének. A talpraállás idején még nagyobb támogatást kell biztosítanunk a nők által vezetett vállalkozásoknak, hogy azok is azonnal megtapasztalhassák a kereskedelemben rejlő előnyöket.”

Szintén előre rögzített videóüzenetben szólalt fel az Egyesült Államok első női alelnöke, Kamala Harris, aki a válsággal szembenéző nők nehézségeiről beszélt. „Mindenhol: otthon és minden közösségben garantálnunk kell a nők biztonságát. A munkahelyeken meg kell adnunk nekik a tiszteletet. Olyan rendszert kell kiépítenünk, ahol családjuknak is gondját viselhetik és a munkában is a maximumot nyújthatják. Végül pedig a döntéshozatalban is egyenlő súlyt kell nekik biztosítani: ez elengedhetetlen a szabad és igazságos demokrácia működéséhez. Nem jóindulatról van szó, hanem a magabiztosságunk erejéről. Ha a nők számára is működőképes világot építünk, akkor országaink biztonságosabbak, erősebbek és gazdagabbak lesznek.”

Kamala Harris az Unió és az Egyesült Államok kapcsolatairól is beszélt. „Joe Biden elnökkel együtt örömmel várjuk, hogy ennek a Parlamentnek a képviselőivel közösen megerősíthessük a transzatlanti szövetséget.” A világ előtt álló kihívásokkal kapcsolatban megjegyezte: „Együtt kell működnünk a demokráciákat megerősítő elvek: az elszámoltathatóság és az átláthatóság, a jogállamiság és az emberi jogok érvényesítésén. Ne hagyjuk ki a most erre kínálkozó lehetőséget.”

A nőnapi ünnepélyes megemlékezést Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének üléstermi felszólalása zárta: „Európában túlságosan sok nőnek az az alapvető lehetősége sincs meg, hogy dolgozzon és eltartsa magát. A nők foglalkoztatási rátája ma 67 százalék, a férfiaké 78. Ez egyszerűen elfogadhatatlan. A múlt héten új célt határoztunk meg Európa számára: az évtized végére meg kell feleznünk a bérszakadékot, és a nők 78 százalékának munkahellyel kell rendelkeznie. Nem lesz egyszerű, de mindent megteszünk, hogy megvalósítsuk ezt a célt” – mondta von der Leyen. „A Bizottság minden tagállamot arra kért, hogy a járvány utáni helyreállítási terveik központjába a nőket állítsák. Csak akkor lesz igazi talpraállás, ha az mindenkire vonatkozik” – jelentette ki az elnök.

Az egyes felszólalások a nevekre kattintva tekinthetők meg.