A Számvevőszék megvizsgálja az uniós statisztikák minőségét

Európa

Az Európai Számvevőszék jelenleg vizsgálja a társadalom és a gazdaság számos aspektusára kiterjedő uniós statisztikák minőségét. Az ellenőrzés elsősorban azt értékeli majd, hogy az Európai Bizottság milyen szerepet játszik abban, hogy kiváló minőségű statisztikák álljanak az Unió és tagállamainak rendelkezésére.

A hivatalos statisztikák egyre fontosabb szerepet játszanak a gazdasági és társadalmi fejlődésben. Irányt szabnak a közpolitikáknak, támogatják az üzleti döntéseket, és lehetővé teszik a polgárok számára az elért eredmények összehasonlítását és értékelését. Ezért feltétlenül biztosítani kell, hogy az uniós statisztikák jó, sőt kiváló minőségűek legyenek. Nemrégiben indított ellenőrzése keretében a Számvevőszék azt kívánja felmérni, hogy ez valóban így van-e.

Az ellenőrzés megkezdésével egyidőben lényeges változások zajlanak ezen a területen. A Covid19-világjárvány miatt a statisztikai szerveknek gyorsan módosítaniuk kellett eljárásaikat, és a válság még inkább rávilágított arra, hogy időszerű, összehasonlítható és megbízható európai statisztikákra van szükség.

„Tények és adatok: minden eddiginél nyilvánvalóbb, hogy nagy szükség van a mennyiségi bizonyítékokra. A digitális társadalmakban kulcsfontosságú az adatok gyors rendelkezésre állása, minősége, tartalma és hasznossága – nyilatkozta Pelczné Gáll Ildikó, az ellenőrzésért felelős számvevőszéki tag. – Nem kérdés, hogy a statisztikák igenis fontos szerepet játszanak. De hogyan tehetnénk szert több és jobb európai statisztikára? Ellenőrzésünk erre a kérdésre keresi a választ.”

Az európai statisztikák alapját képező adatokat a tagállamok gyűjtik nemzeti statisztikai hivatalaikon keresztül. Az uniós szintű összesített statisztikák össze- és előállításáért azonban az Eurostat révén az Európai Bizottság felel. A fogalmak, a definíciók és a módszerek harmonizálását és összehasonlíthatóságát közös szabványok biztosítják. Ez a partnerség az Európai Statisztikai Rendszerben (ESR) ölt testet. Az ESR munkáját más bizottsági főigazgatóságokkal és ügynökségekkel, az Európai Központi Bankkal és több nemzetközi szervezettel, például az ENSZ-szel, az OECD-vel és az IMF-fel is koordinálják, hogy csak néhányat említsünk.

Az ellenőrzés a 2013–2021-es időszakot fedi le. A számvevők áttekintik többek között a Bizottság statisztikai stratégiáját és programját, az európai statisztikák minőségértékelését és a gyakorlati kódex betartását. Ehhez három fő tematikus statisztikai területet választottak ki: a munkaerőpiac, az európai vállalkozások és az egészségügy területét.