Irán: az EP szankcionálná a Mahszá Amíni haláláért felelős tisztségviselőket

Európa

A Parlament elítéli Mahszá Amíni letartóztatás utáni halálát Iránban, és uniós szankciókat kér gyilkosai és az eset miatt kirobbant tüntetések elnyomásában részt vevők ellen.

  • Független vizsgálatot kell folytatni a gyilkosság felderítésére

  • Szolidaritás az iráni nőkkel és a rendszerszintű elnyomás ellen békésen tüntetők támogatása

  • Az iráni hatóságoknak szabadon kell engedniük a tiltakozókat és ejteniük kell minden ellenük felhozott vádat

A csütörtökön kézfeltartással elfogadott állásfoglalásban a Parlament áttekinti az iráni eseményeit: a 22 éves iráni kurd Mahszá Amíni halálát az iráni „erkölcsrendészet” őrizetében, és az ezután kirobbanó utcai tiltakozásokat a keményvonalas vallási rezsim ellen.

A képviselők a leghatározottabban elítélik Mahszá Amíni halálát, és bántalmazásának és tragikus meggyilkolásának részrehajlás nélküli, hatékony és mindenekelőtt független kivizsgálását kéri. Mahszá Amínit szeptember 13-án az erkölcsrendészet a kötelező fejkendőviselési törvény állítólagos be nem tartása miatt tartóztatta le Teheránban, és három nappal később, továbbra is őrizetben, a nő fizikai bántalmazás miatt meghalt egy teheráni kórházban.

Az Uniónak szankcionálni kellene az elnyomásban szerepet játszó tisztségviselőket

A Parlament szilárd támogatásáról biztosítja az iráni békés tiltakozásokat, különösen a tüntetéseket vezető és abban részt vevő fiatal nőket, és határozottan elítéli az iráni biztonsági erők által széles körben, szándékosan és indokolatlanul alkalmazott erőszakot, amely már eddig is számos áldozatot követelt. A képviselők felszólítják az iráni hatóságokat, hogy haladéktalanul és feltétel nélkül bocsássanak szabadon mindenkit, akit a tiltakozásokkal kapcsolatban kizárólag azért börtönöznek be, mert békésen gyakorolta a véleménynyilvánítás, az egyesülés és a békés gyülekezés szabadságához való jogát, vagy mert kiállt az emberi jogokért. Minden vádat ejteni kell velük szemben, hangsúlyozza a Parlament.

Az állásfoglalás felszólítja az Uniót, hogy az EU globális emberi jogi szankciós rezsime alapján vegye fel a Mahszá Amíni halálában vagy a tüntetők elleni erőszakban részes tisztségviselőket a szankciós listára.

ENSZ-vizsgálatra van szükség Iránban

A Parlament emellett az ENSZ-t, és elsősorban annak Emberi Jogi Tanácsát is felkéri, hogy vizsgája ki az Iráni Iszlám Köztársaságban történteket. A képviselők szoros koordinációra kérik a Teheránban akkreditált uniós nagykövetségeket, hogy védelmet nyújthassanak az emberi jogok, és mindenekelőtt a női jogok védelmezői  és az uniós–iráni kettős állampolgárok számára.

A keddi vita magyar felszólalója

Cseh Katalin (Renew Europe)