Az EP szigorítana a csomagolás újrahasznosítására vonatkozó javaslatokon

Európa

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadta álláspontját a csomagolás újrahasznosítására vonatkozó javaslatokról, melyek célja a növekvő hulladékmennyiség kezelése, és az újrahasznosítás ösztönzése – tájékoztatott az uniós parlament szerdán.

A 426 igen szavazattal, 125 ellenszavazat mellett és 74 tartózkodással elfogadott jelentés az Európai Parlament álláspontját rögzíti az uniós kormányokkal hamarosan kezdődő tárgyalások előtt. Az Európai Bizottság által javasolt, 2030-ig 5 százalékos, 2035-ig 10 százalékos, 2040-ig pedig 15 százalékos általános csomagoláscsökkentési célok mellett az EP-képviselők a műanyag csomagolások csökkentésére vonatkozó célokat is meg kívánnak határozni. Ezt az EP 2030-ig 10 százalékos, 2035-ig 15 százalékos, 2040-ig 20 százalékos célértékek mellett rögzítené.

Az EP betiltaná a könnyű, 15 mikron vastagság alatti műanyag zacskók forgalmazását, kivéve, ha azok higiéniai okokból szükségesek, vagy ha az élelmiszer-pazarlás megelőzése érdekében puha állagú élelmiszerek csomagolására használják. Javasolják továbbá, hogy korlátozzák bizonyos egyszer használatos csomagolási formák használatát, mint például a szállodai miniatűr csomagolások a piperecikkekhez és a repülőtereken a bőröndök fóliázása.

A káros egészségügyi hatások megelőzése érdekében az EP-képviselők az úgynevezett “örök vegyi anyagok”, azaz perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok vagy PFAS-k, valamint a biszfenol A használatát is szeretnék betiltani az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő csomagolásban.A képviselők álláspontjának célja, hogy tisztázzák az újrafelhasználható vagy újratölthető csomagolásokra vonatkozó követelményeket. Az italok és az elvitelre szánt ételek forgalmazóinak, például a szállodáknak, éttermeknek és kávézóknak lehetőséget kellene adniuk a fogyasztóknak, hogy saját tárolóedényt hozzanak magukkal.

Az új szabályok előírnák, hogy minden csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie. Bizonyos átmeneti mentességek várhatók, például a fa és a viasz használata esetében élelmiszerek csomagolásába. Az EP-képviselők továbbá azt is el szeretnék érni, hogy az uniós országok 2029-re biztosítsák, hogy a csomagolásokban található anyagok – műanyag, fa, vasfémek, alumínium, üveg, papír és karton – 90 százalékát elkülönítve gyűjtsék.

(MTI)