Hitel, hitelmoratórium

Miniszterelnöki főtanácsadó: át kell gondolni a moratóriumban lévő lakossági folyószámlahitelek és a hitelkártyák kezelését

Gazdaság

Még szeptember vége előtt érdemes lenne átgondolni a moratóriumban lévő lakossági folyószámlahitelek és a hitelkártyák kezelését – mondta a VG-nek csütörtökön Nagy Márton. A miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója rámutatott: a hiteltörlesztési moratórium 19 hónapja alatt ez a két hiteltípus teljesen elvesztette hitelkeret, illetve rulirozó hitel voltát, valójában átalakultak egy hitelkeretből személyi hitellé, azaz közgazdaságilag szabad felhasználású fogyasztási hitel jellegű termékké váltak.

A moratóriumban résztvevő 1,2 millió lakossági ügyfél, 1,8 millió darab hiteléből 700 ezer, vagyis darabszám alapján 40 százalék ebbe a két hiteltípusba tartozik, míg a fennálló tartozás alapján a moratórium alatt lévő 3000 milliárd forintos hitelállománynak nagyjából csak 4,5 százalékát adják, ami 130 milliárd forintot jelent. “Tekintettel arra, hogy egy személy rendelkezhet egyszerre hitelkártyával és folyószámlahitellel is így több, mint 500 ezren lehetnek érintettek” – mondta a miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója.

A moratóriumban résztvevő lakossági folyószámlahitellel és hitelkártyával rendelkező ügyfelek helyzetét mindenképpen érdemes lenne újra értelmezni, még szeptember vége előtt érdemes újragondolni ezen hitelek futamidejét és kamatozását is – hívta fel a figyelmet Nagy Márton.

(MTI)