Orbán: Brüsszel megtámadta Magyarországot

Ország

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt a kormány legújabb intézkedéseiről.

A gyermekek jogaira vonatkozó törvények nemzeti hatáskörbe tartoznak. A gyermekvédelmi népszavazásra azért van szükség, mert Brüsszel megtámadta Magyarországot – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjújában. A kormányfő szerint a családi jog és gyermekek jogaira vonatkozó törvények nemzeti hatáskörbe tartoznak, de az unió ezt nem veszi tudomásul.

Mi az értelme a népszavazás bojkottjának?

„Vagy engedünk vagy nem, és mivel a gyermekeink jövője a tét, ezért nem engedhetünk” – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy mindenkinek a támogatására szükség van ahhoz, hogy ezt a csatát megnyerhessük, a népszavazásra pedig ezért van szükség.

Orbán Viktor kiemelte, hogy erre már volt példa, hiszen a migránsok kötelező szétosztása idején is odaálltak az emberek a kormány mögé. „Akkor Magyarország védte meg egész Európát a migránsok kötelező elosztásától”.

Orbán azt mondja, a bojkottnak nincs semmi értelme, ezzel a bojkottáló állampolgárok rábízzák a döntést azokra, akik elmennek a népszavazásra.

A kormány nem teketóriázott: már be is nyújtotta a népszavazási kérdéseket

Orbán Viktor szerint az 54 oldalas brüsszeli memorandumból kiderül, hogy az Európai Bizottság azt akarja, hogy engedjük be a LMBTQ-lobbistákat az iskolákba, mert ehhez joguk van. Magyarország azonban ezt nem fogadja el, mert szerintünk a szülő joga eldönteni, hogy hogyan neveli a gyermekét.

„Az azonos neműek együttélése mindenkinek a magánügye, de a gyerekekkel a felnőttek nem tehetnek meg akármit. A szülők feladata az, hogy megvédjék a gyermekeket, az állam feladata pedig az, hogy támogassa ebben a szülőt” – mondta Orbán Viktor.

Azt is akarják, hogy a homoszexualitással kapcsolatos reklámokat lehessen bemutatni a gyerekeknek, vagy hogy egészen kis korban is lehetőség legyen a nemváltással kapcsolatos állításokat eljuttatni a fiatalokhoz. A miniszterelnök szerint nyugaton ma már így mennek a dolgok, de a magyar szülőknek meg kell hagyni a lehetőséget arra, hogy maguk döntsék el, hogy mikor ismertetik meg ezzel a gyermeküket.

Orbán Viktor hozzá tette, igenis álljunk ki azért, hogy a magyar gyerekek nevelése, csak a magyarokra tartozik.

Az én szülői szabadságomat korlátozza a liberalizmus – fogalmazott Orbán, aki úgy vélekedett, hogy azt kell tudomásul venni, hogy tisztelni kell a világ nemzeteit, és nem lehet úgy tisztelni, hogy a népet és a kultúráját nem tiszteli valaki. A zsarolást elfogadhatatlannak tartja.

Mi a helyzet a helyreállítási alappal?

Az uniós helyreállítási pénzeket a gyermekvédelmi törvény miatt legalább két hónappal késleltetni fogják.

„Csak késleltetni tudják, de azt, hogy nem fizetik ki, azt nem” – mondta a kormányfő. Azonban nincsen idő, ezért a programokat elindítjuk. Egy elhúzódó ideológiai háborúra kell számítani.

​Mindenki tájékozódjon, és alakítsa ki a saját véleményét, majd menjen el a népszavazásra. A bojkottnak most nincs semmi értelme. A törvény már megvan, most megvédeni akarjuk. „Ha bojkottáljuk, azzal rábízzuk a többiekre” – magyarázta.

Lehallgatási ügy

​Orbán Viktor rámutatott, hogy a Pegasus-üggyel kapcsolatban a belügyminiszter mindent elmondott.

Az adatvédelmi biztos szabadságon van, csak augusztusban dönt vizsgálatokról a Pegasus-ügyben

Negyedik hullám

A negyedik hullám elkezdődött a határokat nem lehet légmentesen zárni. Akik túl vannak minkét oltáson, a népesség több mint 55 százalékét teszik ki. A negyedik hullám elkezdődött Nyugat-Európában, és mivel a határokat nem tudjuk légmentesen lezárni, így be fogják hurcolni a határon – mutatott rá.

Mivel van elegendő vakcinánk, így augusztus elsejétől bármelyik magyar állampolgár kérheti a harmadik oltást. Ezt mindenkinek lehetővé tesszük. Az idősekkel újra külön kell foglalkoznunk. Fel fogjuk keresni a 15 százalékot, akik nem oltatták be magukat.

A kötelező oltás a legvitatottabb ügy

A miniszterelnök a negyedik hullámról kijelentette: Magyarországon az a helyzet, hogy akik túl vannak mindkét oltáson, a népesség 55 százalékát teszik ki. Nyugodtan mondhatjuk, hogy Európa egyik legbiztonságosabb vagy talán legbiztonságosabb országa vagyunk – jelentette ki a miniszterelnök, ugyanakkor emlékeztetett: a negyedik hullám Nyugat-Európában már elindult, és a járványt be fogják hurcolni Magyarországra.

23 deltásunk és 2 gammásunk van – ismertette a kormányfő a vírusváltozatok magyarországi jelenlétét tükröző fő adatokat. A delta-variáns itt van közöttünk, Magyarország is része lesz a negyedik hullámnak.

Az operatív törzs jól döntött, amikor elrendelte, hogy augusztus 1-jétől bármelyik magyar állampolgár kérheti a harmadik oltást is.

Nem mérik olcsón Müller Cecília pogácsáját

Gyerekek oltása

Oltási akcióval indul majd a szeptemberi iskolakezdés: „a tanév úgy fog kezdődni, hogy az első egy-két napban a 12 év feletti gyermekeket beoltjuk”.

Egészségügyi dolgozók oltása

Az egészségügyben dolgozók kötelező oltásával kapcsolatban elmondta, ez az egyik legvitatottabb ügy. Először ő sem értett vele egyet, de Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, erős érvekkel meggyőzte. Többek között, hogy eddig is voltak kötelező oltások az egészségügyi dolgozók számára.

Nem oltott idősek

Az idősekkel újra külön kell foglalkoznunk. Fel fogjuk keresni a 15 százalékot, akik nem oltatták be magukat.

Az olimpia nem olyan, mint máskor

Az olimpiával kapcsolatban elmondta, nézők nélkül nem olyan, mint máskor. Ha Magyarország rendezné ezt az olimpiát, akkor lehetnének nézők.
Hozzátette, ő biztos fel fog kelni és nézni fogja, de nem utazik el Tokióba.