Vármegyei éremeső az országos szakmai versenyen

Gazdaság Helyi hírek Kultúra Ország

Budapesten, a Szakma Sztár Fesztiválon rendezték meg az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) és a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) döntőjét április 24. és 26. között. Ezen 7 dobogós helyezést értek el a Csongrád-Csanád vármegyei tanulók: ketten első, ketten második, míg hárman harmadik helyen végeztek az összesen 13 vármegyei indulóból.

Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen első helyezést ért el Fürj Ádám mechatronikai technikus szakmában, szintén első lett Szöllősi Krisztián Róbert műszaki informatikus tanuló, második lett Rokolya Dávid automatikai technikus gyártástechnika szakmairányon, akik mindhárman a Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum diákjai. Harmadik helyezett lett Busi Kevin erősáramú elektrotechnikus szakmában (Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Pollák Antal Technikum), Futó Mária kozmetikus technikus (Hódmezővásárhelyi SZC Eötvös József Technikum) és Izsák Bence vendéglátásszervező szakmában (Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola).

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen második helyezést ért el Szász Máté divatszabó női szabó szakmairányon (Szegedi SZC József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskola). Harmadik helyen zárt Nagy Sámuel kőműves szakmában (Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola) és Baksa Richárd Rudolf villanyszerelő épületvillamosság szakmairányon (Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikum).

A VERSENYEKRŐL

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara XVI. alkalommal, 2023. április 24-26. között szervezte meg Budapesten, a Hungexpon a Szakma Sztár Fesztiválon az országos szakmai versenyek döntőit. Az esemény idén második alkalommal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével, az agrár szakmák bemutatóival együtt valósult meg közel 15.000 látogató részvétele mellett. A fesztiválon 72 szakma 22 szakmacsoportjában versengtek a dobogós helyezésekért a fiatal szakemberek. A látogatók a EuroSkills verseny szakmai bemutatóiba és a WorldSkills nemzetközi válogató versenyeibe is bepillantást nyerhettek.

A rendezvényre a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara – pályaorientációs céllal – 9 busszal, összesen 460 gyereket és kísérőt vitt el. A fiatalok testközelből tapasztalhatták meg az általuk preferált szakmák egyes folyamatait, mindez a pályaválasztásban jelenthet segítséget a tanulóknak.

A VERSENYZŐK ÚTJA A DÖNTŐIG

Csongrád-Csanád vármegyéből összesen 13 tanuló jutott be a Szakma Kiváló Tanulója (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) országos döntőjébe. A vármegyei előválogatókat a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara koordinálásával a gazdasági önkormányzat székházában tartották meg január 9. és 24. között 458 versenyző részvételével – közülük 35-en jutottak tovább a február-márciusi válogatókra.

Nyitókép: Parragh László, a kamara elnöke beszédet mond fesztivál záróünnepségén, fotó: MTI/Lakatos Péter