Tényleg megtanulhatunk angolul, ha feliratosan nézünk sorozatokat?

Ország

Az utóbbi években egyre elterjedtebb lett a tizenévesek körében az angol nyelv tanulása angol nyelvű filmek nézése közben. Nagyon jó megoldásnak tűnik, hiszen szórakozva tanulhatnak nyelvet, de valójában tényleg segít ez a megoldás?

Ebben a cikkben erről számolunk be részletesebben, valamint kitérünk arra, hogy az angol online oktatása milyen hatással van a nyelvismeretünkre.

Biztosan segít a nyelvtanulásban?

Egy angol tanulási szakértő szerint kizárólag ezzel a megoldással sosem fogunk megtanulni angolul, azonban egy nyelvtanfolyam mellé tökéletes kiegészítés lehet a filmnézés. Igaz, jobb ha nem egy új mozit választunk a nyelv gyakorláshoz, mert soha nem lesz olyan élmény, mint magyarul. A legjobb, ha olyat választunk, amit már többször láttunk magyarul, így nem a történetre kell koncentrálnunk, hallhatjuk az akcentust, a szlenget és bizonyos területek szókincsét is.

A nyelvtanárok szerint az általunk igen kedvelt területről szóló bármilyen műsor motiváló tud lenni, utána kell nézni szavaknak, kifejezéseknek. A nyelvtanulásnak ez a módja a középhaladó szinttől felfelé ajánlott, amikor a szókincset már simán megértjük, viszont megfigyelhetjük a különböző kifejezések használatát bármelyik szereplő által.

Mire figyeljünk a filmnézéssel történő nyelvtanulás során?

Van pár dolog, amit nem árt figyelembe venni, ha ezzel a megoldással akarunk nyelvet elsajátítani.

  • Próbáljunk meg ne túlságosan gyorsan haladni a szavak és kifejezések tanulásával. Napi 2-3 szónál többet nem érdemes megyjegyezni, mert nem marad meg a tudás. Szótárfüzetbe felesleges jegyzetelni, főleg ha nem nézzük vissza a szavakat.
  • Egy filmet ne csak egyszer nézzünk meg, mert nincs ideje leülepedni. Amire ismerős lenne a téma szókincse, már tovább is léptünk, így a fülünk meg sem tudja szokni a kiejtést. Legyenek kedvenc sorozataink! Azokat folyamatosan tudjuk nézni és mindig van valami fogalmunk a történetről és a szereplők egymáshoz való viszonyáról.
  • Mindenképpen felirattal kövessük őket, de ne magyarral, hanem angollal. A filmek abban segítenek, hogy a szavakat és kifejezéseket különböző szituációkhoz kötjük, nem pedig a magyar jelentéséhez. Ezért a legjobb felirattal nézni, főleg ha vizuális típusok vagyunk. Az angol feliratban mindig találni érdekes kifejezést.
  • Filmnézés közben a legjobb ha a mondatokat megismételgetjük, így csökken az akcentusunk, és jobban megragadnak a kifejezések is. Ha hallás után tanulunk egyszerűen, akkor ez kötelező!
  • Egymás utáni filmnézés anélkül, hogy végig gondolnánk mit láttunk. Ha vége a filmnek adhatnánk magunknak írásbeli és szóbeli feladatokat a filmből, hiszen ez nyelvtanuláshoz is nagyon hasznos lehet. Így még többet hozhatunk ki egy film nézésből.

Angol nyelvtanulás online

Amennyiben most szeretnénk elkezdeni angolt tanulni, az angol online oktatása a budapesti Behappy angol nyelviskolában magas szintű tudáshoz juttathat, és nézhetünk mellé angol feliratos filmeket is.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy csak angol nyelvű filmek nézésével nem lehet megtanulni angolul, de ha egy középhaladó szinten tanuljuk nyelviskolai keretek között, azzal együtt már biztos siker a filmnézéssel kombinált megoldás is. (x)