Üzletszerű csalás miatt került a bíróság elé

Rendőrség

A Pécsi Járásbíróság 2020. február 18-án kihirdetett ítéletével a vádlott férfit 23 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt 2 év 8 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és három év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte azzal, hogy a terhelt feltételes szabadságra nem bocsátható. Emellett vele szemben 369.000 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el, valamint kötelezte az eljárás során felmerült 78.410 forint bűnügyi költség megfizetésére, valamint két sértett részére az okozott kár megtérítésére.

A vádlott ellen két büntetőeljárás is volt folyamatban, melyek egyesítését követően a bíróság röviden az alábbi tényállást állapította meg:

A vádlott annak érdekében, hogy pénzhez jusson, 2016. június 30. és2016. október 6. napjai között az egyik weboldalon kiadó lakásokat hirdetett 65-75.000 Ft/hó áron két budapesti utcában, pontos házszám és név megjelölése nélkül. A vádlott a lakásokkal nem rendelkezett, de a hirdetésre jelentkezőktől azt kérte, hogy utaljanak át részére 30.000 illetve 45.000 forint előleget a szándékuk megerősítése és a lakás lefoglalása érdekében. Ezt a kérést azzal indokolta, hogy mivel neki vidékről kell a fővárosba utaznia, be szeretné biztosítani magát, nem szeretné feleslegesen megtenni az utat. A jelentkező sértettek a vádlott által megjelölt bankszámlákra utalták át az előlegeket.

A bankszámlaszámok azonban az esetek egy részében a korábban a hirdetésre jelentkezők, attól a vádlott meg nem jelenése, vagy visszalépése folytán elálló, a vádlott által korábban megtévesztett sértettek bankszámla számai voltak. A korábbi sértettek kárát a vádlott tehát újabb sértettek megtévesztéséből származó pénzből fedezte.

Más alkalommal a számlaszámok a vádlott által korábban meghirdetett takarítónői állásra jelentkező személyek számlaszámai voltak, akiknek a vádlott azt állította, hogy a takarítás mellett a bevásárlás is az ő feladatuk lesz, amit a számlájukra utalt összegből kell majd fedezniük. A munkára jelentkezőknek azonban valójában egy alkalommal sem kellett takarítani, mindössze egy minimális értékben bevásárolni és a bankszámlájukra érkezett, majd a vádlott kérésére onnan felvett pénzzel elszámolni a vádlott felé.

A különös visszaeső vádlott a 23 sértettnek összesen 992.000 forint kárt okozott.

A bíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be, így a határozat nem jogerős.
Dr. Barkaszi Attila