Letartóztatta a Pécsi Járásbíróság a szerelemféltésből Molotov-koktéllal lépcsőházakat betörő férfit

Rendőrség

A Pécsi Járásbíróság 2022. július 22. napján egy hónapra elrendelte S. B. gyanúsított letartóztatását közveszélyokozás bűntette kísérletének megalapozott gyanúja miatt.

A rendelkezésre álló adatok szerint a büntetlen előéletű gyanúsított férfi korábban párkapcsolatban állt Gy. I.-vel, és nem tudta elfogadni a lány új kapcsolatát.

A gyanúsított 2022. július 18. napján az esti órákban alkoholt fogyasztott, majd július 18. napjáról július 19. napjára virradó éjszaka üzeneteket írt Gy. I.-nek, mert találkozni akart vele. Az üzenetekben szidalmazta és fenyegette a lányt és annak barátját.

Ezt követően eldöntötte, hogy felgyújtja Gy. I. párjának lakását. Garázsában két borosüvegbe benzint töltött, majd az üvegek száját ronggyal tömte be. Az egyik üveget egy Baranya megyei településen Gy. I. barátjának lépcsőházához vitte, ott felkiabált a férfinak, hogy „jöjjön le”, majd az üvegben lévő rongyot öngyújtóval meggyújtotta, betörte a lépcsőház ablakát, és azon keresztül bedobta az üveget. Ezt követően elment GY. I. tartózkodási helyére, ahol a lépcsőházba az általa ismert kapukóddal bement, majd ott eldobta a másik benzinnel megtöltött üveget is.

Adat merült fel arra vonatkozóan, hogy két hónappal korábban a terhelt egy ismerős családdal kapcsolatban azt mondta: legszívesebben azt csinálná a családdal, hogy egy benzines rongyot tenne egy üvegbe, azt meggyújtaná, bedobná az ablakon és elsétálna.

A gyanúsított a bűncselekmény elkövetését beismerte.

A bűncselekmény elkövetésének körülményeire, a gyanúsított Gy. I.-vel fennálló kapcsolatára és a neki írt üzenetek tartalmára tekintettel fennáll annak a veszélye, hogy a terhelt szabadlábon hagyása esetén a megkísérelt bűncselekményt véghez vinné vagy szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.

A fentiekre tekintettel a bíróság szükségesnek és indokoltnak tartotta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését.

A gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be a végzés ellen szabadlábra helyezés végett, az ügyész tudomásul vette a bíróság döntését, így a bíróság határozata nem végleges.